Nocny chleb z twarogiem to idealny przepis dla osób, które lubią szybkie i proste rozwiązania. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, wstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia godzinkę wcześniej wyjąć go z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej, a następnie upiec. Proste prawda?
Chleb nocy z tego przepisu jest bardzo smaczny, delikatny i puszysty. Skórka jest chrupiąca, dzięki powolnym wyrastaniu w lodówce. Taki chlebek z dodatkiem masełka to prawdziwy raj dla podniebienia! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CHLEB NOCNY Z TWAROGIEM
Składniki
- 550 g mąki pszennej typu 650
- 330 ml letniej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 200 g twarogu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
- W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. Odstawić na kilka minut, by zaczęły pracować.
- Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobniony za pomocą widelca twaróg. Wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić dłońmi lub robotem na jednolite ciasto.
- Keksówkę 11×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc.
- Rano wyjąć chleb z lodówki i odstawić na około godzinę, by nabrał temperatury pokojowej. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb studzić na kratce.