Nocny chleb z twarogiem

Nocny chleb z twarogiem to idealny przepis dla osób, które lubią szybkie i proste rozwiązania. Wystarczy przygotować wieczorem ciasto, wstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia godzinkę wcześniej wyjąć go z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej, a następnie upiec. Proste prawda?

Chleb nocy z tego przepisu jest bardzo smaczny, delikatny i puszysty. Skórka jest chrupiąca, dzięki powolnym wyrastaniu w lodówce. Taki chlebek z dodatkiem masełka to prawdziwy raj dla podniebienia! Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CHLEB NOCNY Z TWAROGIEM

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typu 650
  • 330 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  • W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. Odstawić na kilka minut, by zaczęły pracować. 
  • Mąkę przesiać do miski, dodać rozdrobniony za pomocą widelca twaróg. Wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić dłońmi lub robotem na jednolite ciasto. 
  • Keksówkę 11×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc. 
  • Rano wyjąć chleb z lodówki i odstawić na około godzinę, by nabrał temperatury pokojowej. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20 minut. 
  • Upieczony chleb studzić na kratce. 
Nocny chleb z twarogiem
Nocny chleb z serem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!