Ogórki krokodylki w miodzie to świetny pomysł na domowe przetwory z ogórków. Najlepiej smakują zimą, kiedy to nie mamy dostępny do świeżych, polskich ogórków. Zapach otwartego słoika ogórków podczas zimy jest nie do opisania. 

Przepisów na ogórki do słoików na zimę jest bardzo wiele. Oczywiście najpopularniejsze są tradycyjne ogórki kiszone, czy ogórki konserwowe. Pośród nich nie może zabraknąć również innych przetworów na zimę, do których zaliczamy między innymi krokodylki w miodzie. Są bardzo smaczna a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA OGÓRKI KROKODYLKI W MIODZIE

Składniki

  • 2 kg ogórków 
  • 120 ml oleju
  • 60 g soli
  • 0,5 szklanki miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • 500 g cukru
  • 380 ml octu

Wykonanie

  • Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki. Kolejno przełożyć do garnka, zasolić i pozostawić na 4-5 godzin. 
  • Ocet zagotować z cukrem, mieszać do momentu rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika i przestudzić. Tak przygotowaną zalewę przelać do ogórków, dodać również olej oraz miód. Całość odstawić na całą noc. 
  • Kolejnego dnia ogórki raz z zalewą przełożyć do słoików. W każdym słoiku umieścić również po 2-3 ząbki czosnku. Słoiki mocno zakręcić i zapasteryzować. 

Jak pasteryzować ogórki?

Dno garnka wyłożyć ściereczką, a na nie ustawić słoiki, tak by się nie stykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Po upływie czasu słoiki delikatnie wyjąć z wody i ustawić do góry dnem. Przykryć kocem i pozostawić do przestygnięcia. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!