Szukasz pomysłu na niebanalny obiad, który zachwyci domowników? Sprawdź nasz pomysł na pyszne papryki faszerowane mięsem mielonym. Przepis jest bardzo prosty, a zapiekane papryki z mięsem mielonym w piekarniku zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Papryki faszerowane to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale także ciekawie wygląda. Kolorowe papryki wypełnione mięsnym farszem z dodatkiem kaszy zachwycą swoim smakiem zarówno dzieci jak i dorosłych. Dodatkowo danie nie jest trudne w przygotowaniu, ani nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego czym prędzej udaj się do pobliskiego sklepu spożywczego po niezbędne produkty i do dzieła!
Sprawdź również naszą zakładkę dania główne, w której znajdziesz mnóstwo innych ciekawych pomysłów na prosty i smaczny obiad.
PAPRYKI FASZEROWANE PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 3 duże papryki
- 1 cebula
- 100 g kaszy lub ryżu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka kukurydzy
- 100 g tartego sera mozzarella
- przyprawa do mięsa mielonego
- słodka papryka
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu.
- Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię z cebulą i smażymy do zarumieniana.
- Kolejno dodajemy krojone pomidory z puszki i kukurydzę. Całość przyprawiamy słodką papryką i suszonym oregano. Mieszamy i dusimy na niedużym ogniu przez kilka minut.
- Na koniec do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
- Papryki myjemy, kroimy na pół i wykrawamy ze środka gniazda nasienne. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i napełniamy mięsnym farszem. Wierzch posypujemy mozzarellą.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.