Cukinia to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Jedną z nich jest pasta z cukinii – czyli doskonały dodatek do pieczywa. Z powodzeniem można nią zastąpić masło. Wybornie smakuje też sama. Ma subtelny smak i aromat i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli uwielbiasz cukinię i szukasz pomysłu na jej wykorzystanie, koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
PASTA Z CUKINII PRZEPIS
Składniki
- 1 mniejsza cukinia
- 3 jajka
- 100 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżeczce masła.
2. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Przełożyć na patelnię z cebulą i dusić do momentu aż cukinia zmięknie. Odstawić do przestygnięcia.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Ser żółty również zetrzeć na tarce.
5. Do miski przełożyć przestygniętą cukinię z cebulką, jajka oraz ser żółty. Dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem. Całość wymieszać do połączenia składników.