Placki z bananami to idealna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis na te pyszne placuszki jest bardzo łatwy i warty zapamiętania. Placki są bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek banana sprawia, że smakują wyśmienicie.
Domowe placki z bananami to idealny pomysł na śniadanie, kolację, a także słodki deser. Z pewnością zachwyca Was swoim cudownym smakiem. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA PLACKI Z BANANAMI
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mleka
- 40g mąka
Nadzienie
- 1 mały banan
Polewa
- 4 łyżki mrożonych owoców leśnicy
- cukier do smaku
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle dodajemy cukier.
- Mleko, mąkę, żółtka, cukier wanilinowy umieszczamy w kubeczku i dokładnie mieszamy, tak by powstało gęste ciasto.
- Delikatnie mieszamy białka z ciastem.
- Patelnie pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy po łyżce ciasta. Smażymy pod przykryciem około 4 minuty.
- Na każdym placku umieszczamy po 2 plasterki banana. Przykrywamy łyżeczką ciasta. Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem.
- Placki przewracamy na drugą stronę i smażymy pod przykryciem, do momentu aż się zarumienią.
- Owoce umieszczamy w garnku, dodajmy odrobinę cukru, gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce się rozmrożą, a cukier rozpuści, zdejmujemy z ognia. Gotową polewą zdobimy placki.