Placki z bananami to idealna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis na te pyszne placuszki jest bardzo łatwy i warty zapamiętania. Placki są bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek banana sprawia, że smakują wyśmienicie.

Domowe placki z bananami to idealny pomysł na śniadanie, kolację, a także słodki deser. Z pewnością zachwyca Was swoim cudownym smakiem. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA PLACKI Z BANANAMI

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mleka
  • 40g mąka

Nadzienie

  • 1 mały banan

Polewa

  • 4 łyżki mrożonych owoców leśnicy
  • cukier do smaku

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle dodajemy cukier.
  • Mleko, mąkę, żółtka, cukier wanilinowy umieszczamy w kubeczku i dokładnie mieszamy, tak by powstało gęste ciasto.
  • Delikatnie mieszamy białka z ciastem.
  • Patelnie pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy po łyżce ciasta. Smażymy pod przykryciem około 4 minuty.
  • Na każdym placku umieszczamy po 2 plasterki banana. Przykrywamy łyżeczką ciasta. Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem.
  • Placki przewracamy na drugą stronę i smażymy pod przykryciem, do momentu aż się zarumienią.
  • Owoce umieszczamy w garnku, dodajmy odrobinę cukru, gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce się rozmrożą, a cukier rozpuści, zdejmujemy z ognia. Gotową polewą zdobimy placki.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!