Rożki z tortilli z dodatkiem mięsa mielonego to kolejna propozycja na pyszne przekąski na ciepło. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, rodzinne spotkania i inne okazje. Można je również przygotować na obiad 🙂
Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym są bardzo łatwe do zrobienia i co najważniejsze świetnie smakują. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a takie różki zrobią furorę na każdej imprezie. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ROŻKI Z TORTILLI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 kulka sera mozzarella
- 250 g pieczarek
- 3 tortille
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- ketchup pikantny
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię z cebulą. Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Przekładamy na osobną patelnię i podsmażamy na złoty kolor.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę z pieczarkami, następnie pokrojoną w kosteczkę paprykę. Całość dusimy przez kilka minut. Pod koniec wsypujemy również kukurydzę. Do przygotowanego farszu dodajemy 3-4 łyżki ketchupu pikantnego, mieszamy.
- Ser mozzarella ścieramy na tarce.
- Tortille dzielimy na 3 trójkąty. Każdy z nich zwijamy w różek. Można sobie pomóc i spiąć je wykałaczką. Do każdego rożka wykładamy na spód odrobiną mozzarelli, następnie porcję farszu i na wierzch mozzarellę.
- Rożki z nadzieniem wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.