Pasta kanapkowa z tuńczyka

Pasta kanapkowa z tuńczyka to super pomysł na pyszne smarowidło, które odmieni śniadanie lub kolację. Pasta ma wyrazisty smak, pasuje do chleba, bułek, tostów, albo można ją podać na krakersach jako przekąska.

Przepis na pastę z tuńczyka jest prosty i szybki. Składniki nie są skomplikowane, kupicie je w każdym sklepie spożywczym, a samo przygotowanie pasty nie powinno zająć wam więcej niż 20 minut. Jeśli tak jak ja uwielbiacie pasty kanapkowe, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PASTA Z TUŃCZYKA PRZEPIS

Składniki

  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Przygotowanie

1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Tuńczyka odsączamy z zalewy.

3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu.

4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do cebuli i całość dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy ketchup i mieszamy do połączenia.

5. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż oraz tuńczyka. Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

pasta z tuńczyka
pasta kanapkowa z tuńczykiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!