Sałatka biało-czerwona to doskonała przekąska dla wiernych kibiców i nie tylko. Swoim wyglądem przypomina nasze barwy narodowe, dlatego też powinna znaleść się na stole podczas oglądania meczu reprezentacji.
Sałatka biało-czerwona oprócz tego, że pięknie się prezentuje to także świetnie smakuje. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na tę pyszną sałatkę!
SAŁATKA BIAŁO-CZERWONA PRZEPIS
Składniki
- ser mozzarella mini – 150 g
- pomidorki koktajlowe – ok. 200 g
- jajka – 4 sztuki
- mix sałat – 1 opakowanie
- czerwona cebula – 1 sztuka
Sos:
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- płynny miód – 1 łyżeczka
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Przygotowujemy sos: W miseczce umieszczamy oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.
3. Cebulę kroimy w drobne piórka.
4. Na spód salaterki wykładamy pokrojone jajka. Następnie umieszczamy cebulę i sałatę. Polewamy przygotowanym sosem.
5. Wierzch sałatki wykładamy pół na pół pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli.