Sałatka na wynos to bardzo smaczna przekąska, która jak sama nazwa wskazuje idealnie nada się na wynos. W łatwy sposób można ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na piknik czy do pracy.
W skład sałatki wchodzą ciekawe a jednocześnie ogólnodostępne składniki. Dodatek stanowi sos na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny który świetnie podkreśla smak sałatki. Sałatka na wynos jest lekka a zarazem sycąca.
Taka sałatka sprawdzi się również na domowych imprezach, czy spotkaniach w gronie znajomych. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że posmakuje i Wam!
SAŁATKA NA WYNOS – PRZEPIS
Składniki
- 80 g rukoli
- 180 g sera camembert
- podwójny filet z kurczaka – 500 g
- 2 garście słonecznika
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 200 g makaronu kokardki
- pęczek szczypiorku
- 300 g pomidorków cherry
sos
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić pieprzem, solą, suszoną bazylią, przyprawą do gyrosa. Usmażyć na łyżce oliwy.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
- Ser camembert pokroić w trójkąciki. Umieścić na suchej patelni i podsmażyć z 2 stron.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
- Suszone pomidorki pokroić w paseczki. Szczypiorek drobno posiekać.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Całość polać sosem, dokładnie wymieszać.