Puszyste placuszki z rabarbarem

Kiedy tylko w sklepach pojawia się rabarbar, to wiem, że czas na moje ulubione, drożdżowe placuszki z rabarbarem. Ten smak, przenosi mnie do czasów dzieciństwa, do kuchni babci, gdzie zawsze pachniało drożdżami i świeżym ciastem. Te cudownie puszyste, lekko kwaskowe placuszki z rabarbarem znikają z talerza w mgnieniu oka.

Zapraszam Was na przepis, który łączy w sobie domowy smak dzieciństwa z sezonowymi owocami — puszyste placuszki drożdżowe z rabarbarem. To delikatne, mięciutkie i puszyste placuszki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Kwaśny rabarbar przełamuje ich słodycz i idealnie się z nimi komponuje. W dodatku takie placuszki z rabarbarem są naprawdę proste w przygotowaniu. Placuszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z cukrem pudrem lub łyżką jogurtu naturalnego. 

Smacznego!

PRZEPIS NA PUSZYSTE PLACUSZKI Z RABARBAREM

Składniki

Rozczyn

  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Do letniego mleka dodać pokruszone droższe, cukier oraz mąkę. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. 

  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Kolejno wlać mleko, dodać jajko, oraz rozczyn, Całość wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 

  3. Rabarbar umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki i dodać do ciasta, wymieszać. 

  4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką wykładać porcję ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. 

  5. Gotowe placuszki przełożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
Puszyste placuszki z rabarbarem przepis
Przepis na puszyste placuszki z rabarbarem
Placuszki z rabarbarem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 816

Udostępnij!