
Kiedy tylko w sklepach pojawia się rabarbar, to wiem, że czas na moje ulubione, drożdżowe placuszki z rabarbarem. Ten smak, przenosi mnie do czasów dzieciństwa, do kuchni babci, gdzie zawsze pachniało drożdżami i świeżym ciastem. Te cudownie puszyste, lekko kwaskowe placuszki z rabarbarem znikają z talerza w mgnieniu oka.
Zapraszam Was na przepis, który łączy w sobie domowy smak dzieciństwa z sezonowymi owocami — puszyste placuszki drożdżowe z rabarbarem. To delikatne, mięciutkie i puszyste placuszki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Kwaśny rabarbar przełamuje ich słodycz i idealnie się z nimi komponuje. W dodatku takie placuszki z rabarbarem są naprawdę proste w przygotowaniu. Placuszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z cukrem pudrem lub łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!
PRZEPIS NA PUSZYSTE PLACUSZKI Z RABARBAREM
Składniki
Rozczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Do letniego mleka dodać pokruszone droższe, cukier oraz mąkę. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Kolejno wlać mleko, dodać jajko, oraz rozczyn, Całość wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Rabarbar umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki i dodać do ciasta, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką wykładać porcję ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placuszki przełożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


