Sałatka z burakiem i fetą

Przepyszne połączenie buraków z serem feta i płatkami migdałów – lekka sałatka na każdą okazję!

Sałatka z burakiem, fetą oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy i miodu to przepyszne połączenie smaków, które posmakuje każdemu. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, składa się zaledwie z kilku składników. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, lub jako lekki posiłek w ciągu dnia. Dodatkowo bardzo fajnie prezentuje się na talerzu, co dodatkowo pobudza apetyt.

SAŁATKA Z BURAKIEM I FETĄ PRZEPIS

Składniki

  • 2 ugotowane buraki
  • 100 g sera feta
  • 3 garści roszponki
  • 1/2 szklanki płatków migdałów

Sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1. Ugotowane buraki oraz ser feta pokroić w kostkę.

2. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

3. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą.

4. Na duży półmisek wyłożyć roszponkę, następnie pokrojone buraczki i ser feta. Na koniec całość posypać płatkami migdałów.

5. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem.

Sałatka z burakiem i fetą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij!