Przepyszne połączenie buraków z serem feta i płatkami migdałów – lekka sałatka na każdą okazję!
Sałatka z burakiem, fetą oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy i miodu to przepyszne połączenie smaków, które posmakuje każdemu. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, składa się zaledwie z kilku składników. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, lub jako lekki posiłek w ciągu dnia. Dodatkowo bardzo fajnie prezentuje się na talerzu, co dodatkowo pobudza apetyt.
SAŁATKA Z BURAKIEM I FETĄ PRZEPIS
Składniki
- 2 ugotowane buraki
- 100 g sera feta
- 3 garści roszponki
- 1/2 szklanki płatków migdałów
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
1. Ugotowane buraki oraz ser feta pokroić w kostkę.
2. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
3. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą.
4. Na duży półmisek wyłożyć roszponkę, następnie pokrojone buraczki i ser feta. Na koniec całość posypać płatkami migdałów.
5. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem.