Dzisiaj mam dla Was przepis na ciekawą sałatkę, której głównym składnikiem jest czerwony ryż. W połączeniu z jajkiem i warzywami tworzy pyszne pełnowartościowe danie, które doskonale sprawdzi się na kolację, lub lunch do pracy.
Czerwony ryż to odmiana ryżu, która charakteryzuje się intensywnym, orzechowym smakiem oraz pięknym czerwonym kolorem. Dodatkowo jest bogatszym źródłem błonnika i wartości odżywczych niż białe odmiany tego zboża. Sałatka z czerwonego ryżu to świetny pomysł na lekki i pożywny posiłek. Robi się ją szybko i przyjemnie, a do tego jest bardzo smaczna. Polecam wypróbować.
SAŁATKA Z CZERWONEGO RYŻU PRZEPIS
Składniki
- 1/2 opakowania mixu sałat
- 100 g czerwonego ryżu
- 5 jajek
- 1 ogórek świeży
- 10 pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- szczypta soli oraz pieprzu
Przygotowanie
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kosteczkę.
- Ogórka również pokrój w kostkę.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Składniki ułóż w salaterce następująco:
- czerwony ryż
- jajka
- pomidorki
- sos
- szczypiorek
- ogórek
- sałata