Sałatka z kapustą pekińską i serem żółtym

Sałatka z kapustą pekińską i serem żółtym to lekka, a zarazem sycąca propozycja na pyszną sałatkę. Świetnie sprawdzi się na kolację, posiłek do pracy czy poczęstunek dla gości. Dzięki delikatnej teksturze kapusty pekińskiej oraz lekko pikantnemu smakowi pora, sałatka zyskuje interesujący smak.

Przygotowanie sałatki jest błyskawiczne, a składniki łatwo dostępne, co sprawia, że jest idealnym ona wyborem na każdą okazję. Z dodatkiem sosu jogurtowego z odrobiną majonezu i czosnku, sałatka zyskuje jeszcze więcej smaku i kremowej konsystencji. Zapraszam na przepis!

SAŁATKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I SEREM ŻÓŁTYM

Składniki

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 200 g szynki
  • 150 g żółtego sera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały por
  • 4 ogórki konserwowe


Sos

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Ser żółty oraz szynkę pokroić w kosteczkę.

     
  2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. 

  3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, pora w półkrążki.

  4. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. 

  5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wymieszać. 
Sałatka z kapustą pekińską i serem żółtym przepis
Sałatka z kapustą pekińską i serem żółtym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 367

Udostępnij!