Kapusta pekińska to doskonała baza do wielu sałatek. Jest nie tylko smaczna ale i bardzo zdrowa. Zawiera wiele witamin i minerałów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na moją ulubioną sałatkę z dodatkiem kapusty pekińskiej.
Warstwowa sałatka z pekinką wyśmienicie smakuje, jest prosta w przygotowaniu i świetnie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na różne uroczystości takie jak święta, urodziny czy domowa impreza ze znajomymi. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę, która oczaruje gości, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
SAŁATKA Z PEKINKĄ – PRZEPIS
Składniki
- pół główki kapusty pekińskiej
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 papryka czerwona
- 6 ogórków konserwowych
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz
- ketchup
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, słodką papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
2. Kapustę pekińską drobno siekamy.
3. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
4. Paprykę i ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
5. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
6. Jogurt łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Składniki układamy w salaterce warstwowo:
- kurczak
- cebula czerwona
- połowa sosu
- papryka
- kukurydza
- ketchup
- ogórki
- reszta sosu
- kapusta pekińska