Sałatka z ryżem to świetna propozycja na kolację, lub sycącą przekąskę w ciągu dnia. Jest pyszna i szybko się ją robi. Ryż możemy ugotować wcześniej, by przed podaniem sałatki tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki. Oprócz ryżu w sałatce znajdziemy jeszcze takie składniki jak; szynka, jajka, ogórek i papryka. Całość uzupełnia sos na bazie jogurtu i majonezu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SAŁATKA Z RYŻEM – PRZEPIS
Składniki
- torebka ryżu (100 g)
- 200 g szynki konserwowej
- 4 jajka
- 1 ogórek świeży
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
3. Paprykę, ogórka i szynkę również pokroić w kostkę.
4. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
5. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać sos i wymieszać.
Świetna sałatka!