Domowy sos słodko – kwaśny to idealny dodatek do dań obiadowych, ryżu, makaronu i nie tylko. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Sos słodko – kwaśny składa się z prostych składników, takich, jaki pomidory, papryka, marchewka, kukurydza i ananas. Pozostałe składniki to przyprawy, które nadają mu cudownego aromatu i smaku.
PRZEPIS NA SOS CHIŃSKI SŁODKO – KWAŚNY
Składniki
- 4 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- 1 puszka ananasa
- 4 marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
Wykonanie
- Pomidory umyć następnie sparzyć i obrać ze skórki. Kolejno pokroić w kostkę i przesypać do garnka.
- Cebulę oraz paprykę pokroić w kosteczkę i dodać do pomidorów. Całość gotować przez ok. godzinę. Po upływie czasu dodać pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydze, marchewkę pokrojoną w słupki oraz przyprawy. Całość gotujemy około godzinę.
- Pod koniec gotowania sok z ananasa mieszamy z mąką, a następnie dodajemy do sosu. Gorący sos przelewamy do słoików i mocno zakręcamy. Układamy do góry dnem i czekamy aż wystygnął.
- Nie pasteryzujemy, jednak wszystkie słoiki przed napełnieniem sparzamy w piekarniku.