Faworki

Chrupiące, kruche i złociste – takie są właśnie te faworki. Poznaj sprawdzony przepis na pyszne faworki, które udadzą się każdemu!

Faworki to kruche ciasteczka w kształcie wstążek przekrajanych w środku wzdłuż i przewiniętych, smażone na głębokim tłuszczu. Przygotowuje się je zazwyczaj w okresie karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu (bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta!) i co najważniejsze przepyszne w smaku. Jeśli szukacie prostego przepisu na domowe faworki, to zapraszam na poniższy przepis.

FAWORKI PRZEPIS

Składniki

  • 4 żółtka
  • 320 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól oraz spirytus. Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części.

2. Jedno z nich rozwałkować na cienki placek, a drugą część owinąć w folię spożywczą, by nie wyschła.

3. Rozwałkowane ciasto podzielić na prostokąty o szerokości około 2-3 cm i długości około 10 cm.

4. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć koniec ciasta.

5. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor.

6. Gotowe ułożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

7. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!