Strogonow drobiowy to danie gulaszowe w wersji z kurczakiem. Jest bardzo rozgrzewające, aromatyczne i smaczne. Można przygotować go w większej ilości, by nie martwić się przez kilka kolejnych dni, co na obiad. Strogonow z kurczakiem kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej niż pierwszego, ponieważ wszystkie smaki się fajnie przegryzają.
Strogonow można serwować z ziemniakami lub z pieczywem, jak wolicie. Idealnie sprawdzi się na obiad, ale także jako ciepły posiłek na różnego rodzaju domowych imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny strogonow z kurczakiem w moim wydaniu.
STROGONOW Z KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 5 ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 600 ml bulionu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 ziela angielskie
- liść laurowy
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Pieczarki umyć i pokroić w plastry, marchewki obrać i pokroić w plasterki.
- Ogórki kiszone pokroić w kostkę, papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej kurczaka na rumiano.
- Na osobną patelnię z odrobiną oliwy wyłożyć cebulkę, podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać pieczarki, całość dusić do momentu odparowania wody z grzybów. Kolejno dodać marchewki i papryki, całość podsmażać przez 5 minut.
- Do patelni z warzywami dodać podsmażone mięso oraz pokrojone ogórki kiszone. Zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy, paprykę słodką, szczyptę chilli, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.