Strogonow z kurczakiem

Strogonow drobiowy to danie gulaszowe w wersji z kurczakiem. Jest bardzo rozgrzewające, aromatyczne i smaczne. Można przygotować go w większej ilości, by nie martwić się przez kilka kolejnych dni, co na obiad. Strogonow z kurczakiem kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej niż pierwszego, ponieważ wszystkie smaki się fajnie przegryzają. 

Strogonow można serwować z ziemniakami lub z pieczywem, jak wolicie. Idealnie sprawdzi się na obiad, ale także jako ciepły posiłek na różnego rodzaju domowych imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny strogonow z kurczakiem w moim wydaniu. 

STROGONOW Z KURCZAKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Pieczarki umyć i pokroić w plastry, marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  • Ogórki kiszone pokroić w kostkę, papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej kurczaka na rumiano.
  • Na osobną patelnię z odrobiną oliwy wyłożyć cebulkę, podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać pieczarki, całość dusić do momentu odparowania wody z grzybów. Kolejno dodać marchewki i papryki, całość podsmażać przez 5 minut.
  • Do patelni z warzywami dodać podsmażone mięso oraz pokrojone ogórki kiszone. Zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy, paprykę słodką, szczyptę chilli, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Strogonow z kurczakiem przepis
strogonow

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 54

Udostępnij!