Kruche i pyszne ciasteczka z makiem, które można przygotować w kilka minut. Te szybkie ciasteczka makowe to idealna przekąska na święta, a także na każdą inną okazję. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska do kawy.
Ciasteczka nie wymagają dużego nakładu pracy, a są przepyszne i wyglądają bardzo efektownie. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie 2 prostych składników!
SZYBKIE CIASTECZKA Z MAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 250 g masy makowej
Dodatkowo
- 1 żółtko do smarowania
- cukier puder
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i tniemy na 4 paski, wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy z pasków tniemy na kwadraciki.
- Na połowę kwadratu nakładamy porcję masy makowej, a drugą połowę nacinamy nożem, tak, by nie przeciąć rogów ciasta.
- Następnie dwa przeciwległe boki zlepiamy ze sobą, tak, by nacięta część ciasta, nałożyła się na tą posmarowaną masą makową, tworząc trójkąt. Brzegi ciasta zlepiamy.
- Ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.
- Po przestygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.