Szybkie ciasteczka z makiem

Kruche i pyszne ciasteczka z makiem, które można przygotować w kilka minut. Te szybkie ciasteczka makowe to idealna przekąska na święta, a także na każdą inną okazję. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska do kawy.

Ciasteczka nie wymagają dużego nakładu pracy, a są przepyszne i wyglądają bardzo efektownie. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie 2 prostych składników!

SZYBKIE CIASTECZKA Z MAKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 250 g masy makowej

Dodatkowo

  • 1 żółtko do smarowania
  • cukier puder 

Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i tniemy na 4 paski, wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy z pasków tniemy na kwadraciki.

  • Na połowę kwadratu nakładamy porcję masy makowej, a drugą połowę nacinamy nożem, tak, by nie przeciąć rogów ciasta.

  • Następnie dwa przeciwległe boki zlepiamy ze sobą, tak, by nacięta część ciasta, nałożyła się na tą posmarowaną masą makową, tworząc trójkąt. Brzegi ciasta zlepiamy.

  • Ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.

  • Po przestygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Szybkie ciasteczka z makiem przepis
Francuskie ciasteczka z makiem
Szybkie ciasteczka z makowe
Szybkie ciasteczka z makiem
Udostępnij!