Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim i nie tylko. Przepis jest bardzo łatwy a samo ciasto puszyste, delikatne i cudownie pachnące. Jest to najprostszy przepis na ciasto z borówkami jaki znam.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy kilku prostych składników i oczywiście borówek. Sprawiają one, że ciasto nie dość, że świetnie smakuje to na dodatek wygląda bardzo apetycznie. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na szybkie ciasto z borówkami. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. 

PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI

Składniki

  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 220 g mąki pszennej typu 450
  • 4 jaja rozmiar M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g borówek 
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego – najlepiej „Skyr”

Wykonanie

  • Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Powinna być dość gęsta.

  • Keksówkę 10×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki należy natłuścić olejem. Do keksówki przelać ciasto. 

  • Borówki obtoczyć mąką ziemniaczaną a następnie wyłożyć delikatnie na wierzch ciasta. 

  • Całość piec w 180 stopniach około 40 minut. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!