Tortilla z mięsem mielonym to świetna propozycja na ciepłą i sycącą przekąskę, a nawet na obiad. Takie danie to idealne urozmaicenie codziennego menu. Przepis na tortillę z mięsem mielonym jest naprawdę bardzo prosty, a produkty do jej przygotowania ogólnodostępne.
Takie domowe tortille z mięsem mielonym możemy zaserwować także w formie ciepłej przekąski na domowe imprezy, czy rodzinne spotkania. Jestem pewna, że zachwyci Waszych gości swoich smakiem, a Was samych prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA TORTILLE Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- mała puszka czerwonej fasoli
- kilka pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ szklanki passaty
- sól, pieprz
- 3 placki tortilli
Wykonanie
- Cebulę skroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dusić na oliwie. Po chwili dodać pokrojone pieczarki. Całość dusić aż grzyby zmniejszą objętość.
- Następnie na patelnię wyłożyć mięso mielone, dusić do zarumienienia.
- Dodać passatę, przecier pomidorowy. Całość dusić pod przykryciem. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Pod koniec gotowania dodać fasolę.
- Gotowy farsz umieścić w tortilli, zawinąć jak burrito. Owinąć folią aluminiową, umieścić w opiekaczu na kilka minut.