Wiśniowa chmurka na kruchym spodzie

Rewelacyjne ciasto wiśniowa chmurka na kruchym spodzie z delikatną bezą i puszystą masą. Idealne na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Ciasto wiśniowa chmurka smakuje naprawdę obłędnie i co najważniejsze jest naprawdę łatwe do zrobienia.

Do przygotowania wiśniowej chmurki potrzeba kilka prostych i ogólnodostępnych składników. A jakich? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam!

CIASTO WIŚNIOWA CHMURKA NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 160 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka

GALARETKA Z WIŚNIAMI

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 680 g wiśni w kompocie
  • 750 ml gorącej wody

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

BEZA

  • 180 g drobnego cukru
  • 4 białka
  • 40 g migdałów
  • szczypta soli

Wykonanie

CIASTO KRUCHE

  • Na stolnicę wykładamy mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 25 minut.
  • Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na wymiar formy 24×24 cm i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

GALARETKA

  • Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie odsączamy z kompotu i przekładamy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na galaretkę.

BEZA

  • Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, do uzyskania szklistej i sztywnej masy.
  • Bezę rozprowadzamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wymiar 24×24 cm. Wierzch posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Bezę studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Gotową bezę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wiśniowa chmurka na kruchym spodzie
Wiśniowa chmurka na kruchym spodzie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!