Rewelacyjne ciasto wiśniowa chmurka na kruchym spodzie z delikatną bezą i puszystą masą. Idealne na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Ciasto wiśniowa chmurka smakuje naprawdę obłędnie i co najważniejsze jest naprawdę łatwe do zrobienia.
Do przygotowania wiśniowej chmurki potrzeba kilka prostych i ogólnodostępnych składników. A jakich? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Zapraszam!
CIASTO WIŚNIOWA CHMURKA NA KRUCHYM SPODZIE
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 160 g mąki
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
GALARETKA Z WIŚNIAMI
- 3 galaretki wiśniowe
- 680 g wiśni w kompocie
- 750 ml gorącej wody
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
BEZA
- 180 g drobnego cukru
- 4 białka
- 40 g migdałów
- szczypta soli
Wykonanie
CIASTO KRUCHE
- Na stolnicę wykładamy mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 25 minut.
- Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na wymiar formy 24×24 cm i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
GALARETKA
- Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie odsączamy z kompotu i przekładamy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANKOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na galaretkę.
BEZA
- Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, do uzyskania szklistej i sztywnej masy.
- Bezę rozprowadzamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wymiar 24×24 cm. Wierzch posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Bezę studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Gotową bezę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.