Zapiekanka ryżowa z patelni to super pomysł na szybki obiad. Całe danie można przygotować na jednej patelni, dzięki czemu nie pobrudzimy dużej ilości naczyń.
Ta zapiekanka ryżowa z patelni jest naprawdę pyszna i łatwa do zrobienia. Świetnie smakuje nawet po odgrzaniu, dzięki czemu możemy przygotować ją na dwa dni. Zapiekanka jest przepyszna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- szczypta chilli
- 3 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego
Wykonanie
- Ryż ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mielone mięso doprawić sola oraz pieprzem, przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem. Całość razem podsmażać, aż mięso nabierze koloru.
- Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Dusić razem kilka minut.
- Kukurydzę oraz fasolę przepłukać pod zimną wodą, przełożyć na patelnię. Dodać ugotowany ryż, przecier pomidorowy, ketchup, słodką paprykę oraz szczyptę chilli. Całość wymieszać i sprawdzić smak. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
- Wierzch zapiekanki wyrównać i posypać starym serem. Przykryć i podgrzewać do momentu roztopienia się sera.