Kulki rybne w occie

Sprawdzony i prosty przepis na kulki rybne w occie. To nic innego jak małe klopsiki rybne, które należy wcześniej obsmażyć, a następnie przełożyć do słoika, zalać zalewą octową i odstawić na 2 dni do lodówki.

Kulki rybne w zalewie octowej to fajna przekąska na każdą okazję. Fajnie sprawdzą się na święta, a także na sylwestrową imprezę. Przepis na kulki rybne w occie jest dość prosty, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam na przepis!

KULKI RYBNE W OCCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g filetów rybnych (dorsz, miruna)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz


Zalewa

  • 1 litr wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 120 ml octu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Kajzerkę moczymy w mleku.
  • Filety rybne wcześniej rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy w ćwiartki. 
  • Kawałki ryby, odsączoną z mleka bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajko, szczyptę soli, pieprzu i papryki ostrej, mieszamy. 
  • Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich panierujemy w bułce tartej. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, obsmażamy kulki rybne z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 
  • Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól, całość zagotowujemy. Następne dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 3 minuty. Kolejno wlewamy ocet, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Do słoików przekładamy kulki rybne, zalewamy przestygniętą zalewą i zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na 2 dni, by smaki się przegryzły. 
Kulki rybne w occie przepis
przepis na kulki rybne w occie
Kulki rybne w occie na święta
Udostępnij!