Sprawdzony i prosty przepis na kulki rybne w occie. To nic innego jak małe klopsiki rybne, które należy wcześniej obsmażyć, a następnie przełożyć do słoika, zalać zalewą octową i odstawić na 2 dni do lodówki.
Kulki rybne w zalewie octowej to fajna przekąska na każdą okazję. Fajnie sprawdzą się na święta, a także na sylwestrową imprezę. Przepis na kulki rybne w occie jest dość prosty, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam na przepis!
KULKI RYBNE W OCCIE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g filetów rybnych (dorsz, miruna)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 mała kajzerka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Zalewa
- 1 litr wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 120 ml octu
- 3 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
- Kajzerkę moczymy w mleku.
- Filety rybne wcześniej rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w ćwiartki.
- Kawałki ryby, odsączoną z mleka bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajko, szczyptę soli, pieprzu i papryki ostrej, mieszamy.
- Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich panierujemy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, obsmażamy kulki rybne z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól, całość zagotowujemy. Następne dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 3 minuty. Kolejno wlewamy ocet, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do słoików przekładamy kulki rybne, zalewamy przestygniętą zalewą i zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na 2 dni, by smaki się przegryzły.