Zupa z kurczakiem i pieczarkami to obowiązkowa pozycja w domowym menu. Sprawdzi się szczególnie w zimie, ponieważ fajnie rozgrzewa, świetnie smakuje i syci. Kiedy wracamy zmarznięci po pracy czy szkole, taka zupa to prawdziwy skarb.
Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i składa się z prostych składników, które idealnie do siebie smakują. Dzięki zawartości śmietanki jest niesamowicie kremowa. Kurczak sprawia, że zupa jest sycąca i nie wymaga przygotowania drugiego dania.
Taką zupę z kurczakiem i pieczarkami można zaserwować na obiad, kolację, a także ciepłą przystawkę na rodzinne spotkania. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 750 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 125 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy łyżeczką przyprawy gyros, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na odrobinie masła. Kolejno dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki odparują wodę.
- Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną kroimy w słupki, wykładamy na patelnię z pieczarkami, dusimy przez kilka minut.
- Następnie do garnka przekładamy podsmażone mięso oraz zawartość patelni z pieczarkami i papryką. Wsypujemy także kukurydzę, dodajemy ketchup, paprykę słodką i wlewamy 750 ml wody. Całość gotujemy około 25 minut.
- Pod koniec wlewamy śmietankę i mieszamy, a następnie doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem.