Ciasto Kiwoszek

W tym wpisie zaprezentuję Wam lekkie i orzeźwiające ciasto z kiwi. Zielona galaretka agrestowa z dodatkiem kawałków kiwi prezentuje się znakomicie. W skład ciasta wchodzi również puszysty biszkopt, oraz delikatna masa na bazie śmietanki kremówki i galaretki krystalicznej. 

Ciasto kiwoszek pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Dodatkowo fajnie się kroi i przechowuje. Nie jest zbyt słodkie, wręcz orzeźwiające. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!

CIASTO KIWOSZEK – PRZEPIS

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 660 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 500 ml wody
  • 3 kiwi

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru na wysokich obrotach. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec zmniejszamy obroty i wlewamy przestygniętą galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki, by zaczęła tężeć i wykładamy na przestygnięty biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Galaretkę agrestową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy i kroimy w plastry, następnie sparzamy we wrzątku, przez 30 sekund, wykładamy na ciasto. Kolejno wykładamy tężejącą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto Kiwoszek
przepis na ciasto Kiwoszek
Udostępnij!