Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Przepyszny sernik z borówkami i polewą z białej czekolady. Kemowy delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością po jego skosztowaniu nie skończycie na jednym kawałku!

Ten sernik z białą czekoladą to idealny wyrób na każdą okazję. Świetne sprawdzi się na święta, rodzinne imprezy, czy na niedzielę do kawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

SERNIK Z BORÓWKAMI I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY – PRZEPIS

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 80 g roztopionego masła

MASA SEROWA

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 160 g cukru
  • 80 g mleka w proszku

DODATKOWO

  • 200 g borówek
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  • Ciasteczka zbożowe zmielić na pył, za pomocą blendera. Masło roztopić, dodać do ciasteczek i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać ciasteczka z masłem i dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. 
  • Twaróg w kostce zblendować blenderem lub przepuścić przez maszynkę. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do misy miksera i zmiksować, do połączenia. Masę serową przełożyć do tortownicy i udekorować borówkami.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 35 minut.
  • Upieczony sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  • Polewa: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietankę i wymieszać. Polewę wyłożyć na sernik. 
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady przepis
Przepis na sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 11

Udostępnij!