Ciasto Królowa stołu

Ciasto królowa stołu to bardzo klasyczny i elegancki wypiek, który udekoruje każdy stół. Ciasto samo w sobie wygląda bardzo ładnie i dodatkowo świetnie smakuje. 

Do przygotowania ciasta potrzebujemy kilku prostych składników. Wystarczy przygotować biszkopt kakaowy, który piecze się zaledwie 20 minut, następnie ubić masę i przygotować galaretkę. Ciasto królowa stołu jest naprawdę szybkim i łatwym ciastem, które Wam gorąco polecam. Jestem pewna, że zachwyci każdego gościa. 

PRZEPIS NA CIASTO KRÓLOWA STOŁU

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • 150 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 1000 ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru

DODATKOWO

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej piany.
  • Następnie miksując na małych obrotach, dodajemy żółtka. Całość mieszamy mikserem do uzyskania jednolite konsystencji.
  • Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Przygotowaną masę przekładamy do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na blat biszkopta. Całość przykrywamy drugim płatem biszkopta.
  • Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie przekładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto Królowa stołu
Udostępnij!