Szarlotka bez pieczenia

Macie ochotę na pyszną szarlotkę, ale nie chcecie spędzać dużej ilości czasu w kuchni? Mam dla Was super przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia! To świetna alternatywa, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, lub spodziewamy się gości a czas nas goni. 

Szarlotka bez pieczenia jest szybka do zrobienia i pyszna. Składa się z prostych składników, które zakupicie w każdy sklepie. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole i robi wrażenia na każdy, kto jej skosztuje. Zapraszam na przepis!

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • 1,5 kg jabłek
  • ok. 20 podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 160 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  1. Jabłka obrać, oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wlać 200 ml wody i dusić kilka minut. Pod koniec dodać cynamon oraz galaretki brzoskwiniowe. Dokładanie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. 

  2. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty. 

  3. Na biszkopty wyłożyć tężejące jabłka z galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

  4. Schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera. Dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubić na puszystą masę. Wyłożyć na jabłka. 

  5. Ciastka zbożowe pokruszyć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Otrzymaną kruszonkę wyłożyć na ciasto i posypać cukrem pudrem. 
Szarlotka bez pieczenia przepis
Przepis na szarlotkę bez pieczenia
Szybka szarlotka bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 27

Udostępnij!