Drożdżówki z serem to wbrew pozorom bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Jeśli odpowiednio zorganizujemy sobie czas, drożdżówki z serem można przygotować w tak zwanym między czasie, podczas wykonywania innych czynności w kuchni.

Jeśli lubicie domowe wypieki na słodko, drożdżówki z serem będą dla Was idealnym wyborem. Ta smaczna przekąska z pewnością wprawi Was w zachwyt już od pierwszego kęsa.

Składniki

Porcja na  20 drożdżówek 

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 40 g drożdży świeżych 
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 100 g cukru 
  • 40 g  masła
  • 2  jajka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 500 g sera białego (u mnie półtłusty)
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru 
  • jajko – do posmarowania 

Sposób przygotowania

  • Do mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Zamieszać, odstawić na 10 minut by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę by ciasto podwoiło objętość.
  • Ser biały zamieszać z żółtkami, cukrem wanilinowy i cukrem.
  • Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra.
  • Wykrawać prostokąty, bliżej krótszego boku umieścić łyżeczkę nadzienia. Zawinąć jak pieroga, pozostawiając jednak kawałek wolnego ciasta, które należy pokroić w paseczki. Opleść nimi drożdżówkę.
  • Gotowe drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić  na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut, grzanie góra-dół, do momentu aż zrobią się rumiane.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!