Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na kurczaka pod pieczarkowo-serową pierzynką! Danie jest banalne w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne i sycące. Kurczaka w takiej formie można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszą.

PRZEPIS NA KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 150g żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Wykonanie

1. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, sól oraz pieprz. Wymieszać i podsmażyć do miękkości.

2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i lekko rozbić. Obtoczyć dokładnie w przyprawie do kurczaka, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

3. Na mięso położyć pieczarki, posmarować warstwą majonezu i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30-40 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!