Łosoś to ryba, która cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, jej mięso jest nie tylko smaczne, ale także bogate w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy i inne cenne pierwiastki. Pieczonego łososia można podawać z dowolnymi dodatkami – z ryżem, makaronem, ziemniakami i ulubioną surówką czy sałatką. Delikatny pieczony łosoś z koperkiem i cytryną to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

PRZEPIS NA PIECZONEGO ŁOSOSIA

Składniki

  • 2 kawałki łososia
  • odrobina masła
  • koperek suszony lub świeży
  • cytryna
  • sól i pieprz


Przygotowanie

1. Łososia umyć, osuszyć i sprawdzić czy nie zostało w nim ości.

2. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

3. Doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem.

4. Na górze ułożyć plastry cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową i do piekarnika. Piec około 30 minut w 200 stopniach. 5 minut przed końcem zdjąć folię.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!