Mizeria do słoików na zimę to fajna propozycja na przetwory z ogórków. Przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami babci. Taką mizerię do słoików pamiętam z czasów dzieciństwa. Zawsze robiło się kilkanaście słoików, by w zimie móc przygotować tradycyjną mizerię do obiadu. Owszem, w dzisiejszych czasach można zakupić ogórki nawet zimą, ale jeśli mamy swoje świeże ogórki, warto je zamknąć w słoikach, ponieważ mizeria z takich ogórków jest naprawdę pyszna!
Takie ogórki można serwować prosto ze słoika albo odlać zalewę, dodać śmietanę i przygotować z nich tradycyjną mizerię. Jest naprawdę pyszna, przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
MIZERIA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ – PRZEPIS
Składniki
- 3,5 kg ogórków
- 3 cebule
- 120 ml octu
- 1200 ml wody
- 100 g cukru
- 2 łyżki soli
Wykonanie
- Wodę, cukier, ocet oraz sól przedłożyć do rondelka, postawić na gaz i zagotować.
- Ogórki umyć w zimnej wodzie, obrać i pokroić w plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Do wyparzonych wcześniej słoików przełożyć cebulę, porcję ogórków, całość zalać przygotowaną zalewą.
- Słoiki mocno zakręcić i zapasteryzować.
- Pasteryzacja: Na dno garnka położyć ściereczkę i ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Całość gotować 7 minut, po czasie delikatnie wyjąć słoiki i ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.