Ciasto z wkładką Knoppers to idealny wypiek na każdą okazję, a szczególnie na zbliżające się święta. Ciasto jest wysokie, eleganckie i pięknie prezentuje się na stole. W dodatku świetnie smakuje i wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu. Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, które zrobi wrażenie na waszych gościa, gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO Z WKŁADKĄ KONPPERS
Składniki
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżka oleju
WKŁADKA KNOPPERS
- 5 białek
- 180 g cukru
- 250 g wafelków Knoppers
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM
- 660 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyzki nutelli
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki kremówki
- 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Pod koniec wlać olej. Mąkę przesiać, dodać kakao i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Całość przełożyć do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Dodać pokrojone w kosteczkę wafelki knoppers, mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszać. Przełożyć do formy 24×24 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać nutellę i wymieszać.
- Na jeden biszkopt wyłożyć masę z nutellą, przykryć wkładką z wafelkami knopers. Na niej rozprowadzić masę śmietankową i przykryć drugim biszkoptem.
- Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na ciasto i udekorować orzechami.