Ciasto z wkładką Knoppers

Ciasto z wkładką Knoppers to idealny wypiek na każdą okazję, a szczególnie na zbliżające się święta. Ciasto jest wysokie, eleganckie i pięknie prezentuje się na stole. W dodatku świetnie smakuje i wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu. Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, które zrobi wrażenie na waszych gościa, gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem.

CIASTO Z WKŁADKĄ KONPPERS

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka oleju

WKŁADKA KNOPPERS

  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 250 g wafelków Knoppers
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyzki nutelli

POLEWA

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych

Wykonanie

  • Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Pod koniec wlać olej. Mąkę przesiać, dodać kakao i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Całość przełożyć do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
  • Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Dodać pokrojone w kosteczkę wafelki knoppers, mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszać. Przełożyć do formy 24×24 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać nutellę i wymieszać.
  • Na jeden biszkopt wyłożyć masę z nutellą, przykryć wkładką z wafelkami knopers. Na niej rozprowadzić masę śmietankową i przykryć drugim biszkoptem.
  • Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na ciasto i udekorować orzechami.

Ciasto z wkładką Knoppers przepis
Przepis na ciasto z wkładką Knoppers
Ciasto z wkładką Knoppers

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 238

Udostępnij!