Sałatka na upały

W upalne dni większość z nas nie ma ochoty ani na ciężkostrawne dania, ani na długie stanie w kuchni. W takim przypadku najlepiej sprawdzą się lekkie sałatki, które również mogą być pełnowartościowym posiłkiem.

W dzisiejszym wpisie mam dla was przepis na lekką i pożywną sałatkę w sam raz na upalne dni, którą przygotujecie w kilka chwil. Sałatka wyśmienicie smakuje, jest kolorowa i będzie idealnym pomysłem na obiad lub kolację. Sprawdzi się także jako imprezowa przekąska.

SAŁATKA NA UPAŁY PRZEPIS

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki świeże
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1/2 słoika czarnych oliwek
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu i pozostawić do przestygnięcia.

2. Składniki na sos wymieszać ze sobą.

3. Sałatę masłową umyć i porwać na mniejsze kawałki.

4. Ser feta pokroić w kostkę, ogórki w półplasterki.

5. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, cebulę w piórka.

6. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.

7. Na talerz wyłożyć sałatę, następnie kurczaka, pomidorki, ogórka, oliwki, cebulę oraz ser.

8. Całość polać przygotowanym sosem.

lekka sałatka
kolorowa sałatka
Udostępnij!