Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to bardzo smaczne ciasto z dodatkiem masy budyniowej oraz jabłek. Przepis, który Wam zaprezentuję jest niesamowicie prosty, dlatego gorąco zachęcam Was do pieczenia.

Moja szarlotka z budyniem nie wymaga podpiekania spodu i składa się z prostych i ogólnodostępnych składników. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawki, a także na różnego rodzaju domowe przyjęcia czy inne okazje.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM – PRZEPIS

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kwaśnej śmietany

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 60 ml gorącej wody

MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml soku jabłkowego
  • 500 ml białego wina
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

DODATKOWO

  • 2 kg jabłek

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Uformować kulkę, a następnie rozwałkować na kształt blachy. Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę wyłożyć ciasto.
  • Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce z ciastem.
  • Sok jabłkowy wymieszać z białym winem. 800 ml zagotować a w pozostałej części rozpuścić budynie. Do gotującego się roztworu wlać mieszankę budyniową. Całość gotować do zgęstnienia, energicznie mieszając. Gorący budyń wylać na blaszkę z jabłkami.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec wlać rozpuszczoną w wodzie przestygniętą żelatynę. Masę wyłożyć na przestygnięte ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!