Szarlotka z budyniem to bardzo smaczne ciasto z dodatkiem masy budyniowej oraz jabłek. Przepis, który Wam zaprezentuję jest niesamowicie prosty, dlatego gorąco zachęcam Was do pieczenia.
Moja szarlotka z budyniem nie wymaga podpiekania spodu i składa się z prostych i ogólnodostępnych składników. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawki, a także na różnego rodzaju domowe przyjęcia czy inne okazje.
SZARLOTKA Z BUDYNIEM – PRZEPIS
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kwaśnej śmietany
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 ml gorącej wody
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml soku jabłkowego
- 500 ml białego wina
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
DODATKOWO
- 2 kg jabłek
Wykonanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Uformować kulkę, a następnie rozwałkować na kształt blachy. Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę wyłożyć ciasto.
- Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce z ciastem.
- Sok jabłkowy wymieszać z białym winem. 800 ml zagotować a w pozostałej części rozpuścić budynie. Do gotującego się roztworu wlać mieszankę budyniową. Całość gotować do zgęstnienia, energicznie mieszając. Gorący budyń wylać na blaszkę z jabłkami.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec wlać rozpuszczoną w wodzie przestygniętą żelatynę. Masę wyłożyć na przestygnięte ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.