Banoffee pie to przepyszny deser z bananami, masą śmietankową i masą krówkową. Idealna propozycja na „coś słodkiego” do popołudniowej kawy czy herbaty.
Przepis na banoffee pie jest bardzo prosty i szybki, dlatego każdy bez wyjątku powinien sobie z nim poradzić. Składniki nie są skomplikowane i dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym. Banoffee pie jest genialnym ciastem awaryjnym, bo zawsze się udaje. Nie da się tutaj nic zepsuć. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
BANOFFEE PIE – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt:
- 50 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Krem śmietankowy:
- 500 ml kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Pozostałe składniki:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 1 duży dojrzały banan lub 2 małe
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz olej. Na koniec wsypujemy mąkę i całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
3. Po przestygniętym biszkopcie rozprowadzamy masę krówkową, a na niej układamy pokrojonego w plastry banana.
4. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Gotowy krem wykładamy na ciasto.
5. WIerzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.
6. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.