Banoffee pie

Banoffee pie to przepyszny deser z bananami, masą śmietankową i masą krówkową. Idealna propozycja na „coś słodkiego” do popołudniowej kawy czy herbaty.

Przepis na banoffee pie jest bardzo prosty i szybki, dlatego każdy bez wyjątku powinien sobie z nim poradzić. Składniki nie są skomplikowane i dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym. Banoffee pie jest genialnym ciastem awaryjnym, bo zawsze się udaje. Nie da się tutaj nic zepsuć. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

BANOFFEE PIE – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Krem śmietankowy:

  • 500 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Pozostałe składniki:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 duży dojrzały banan lub 2 małe
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz olej. Na koniec wsypujemy mąkę i całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.

2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

3. Po przestygniętym biszkopcie rozprowadzamy masę krówkową, a na niej układamy pokrojonego w plastry banana.

4. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Gotowy krem wykładamy na ciasto.

5. WIerzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.

6. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

ciasto banoffee
banoffee pie przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!