
Biały blok czekoladowy z herbatnikami to smaczna i łatwa do przygotowania słodka przekąska, która doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Przepis na blok czekoladowy jest szybki, nie wymaga pieczenia, a efekt końcowy zachwyci nie tylko podniebienie, ale i oczy. Idealny na rodzinne spotkania, święta, przyjęcia, czy po prostu jako deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zapraszam na przepis!
BIAŁY BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g cukru
- 200 g kostka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 15-20 herbatników kakaowych
- ulubione bakalie
Wykonanie
- Masło przełożyć do rondelka, postawić na gaz i rozpuścić. Dodać cukier i mleko, mieszać do momentu połączenia składników.
- Rondelek zdjąć z palnika, dodawać stopniowo mleko w proszku, intensywnie mieszając, najlepiej rózgą kuchenną.
- Do masy dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie i wymieszać.
- Masę przełożyć na folię spożywczą i uformować z niej okrągły wałek. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu odwinąć z folii i pokroić.


