Ciasto z Michałkami

Ciasto z Michałkami to bardzo smaczny wypiek, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. To nic innego jak połączenie kakaowego biszkoptu z kremem z dodatkiem cukierków Michałki.

Słodycz ciasta przełamana została dżemem z czarnej porzeczki, który idealnie do niego pasuje. To jedno z lepszych ciast, które polecam Wam na każdą okazję. Ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!

CIASTO Z MICHAŁKAMI – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 120 g cukru
  • szczypta soli


Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g cukierków Michałków
  • 3 łyżki likieru czekoladowego
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy tylko do połączenia.
  • Mąkę mieszamy z kakao, przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z mascarpone i wymieszanym ze śmietan-fixem cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy w stosunku 2:1.
  • Do większej części masy dodajemy pokrojone w kostkę cukierki michałki. Odkładamy jednak porcję cukierków do dekoracji wierzchu ciasta.
  • Blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy na niego masę z michałkami, następnie kładziemy drugi blat biszkopta, a na wierzchu rozprowadzamy odłożoną masę. Całość posypujemy startą na tarce czekoladą oraz odłożonymi cukierkami.
Ciasto z Michałkami przepis
Przepis na ciasto z Michałkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!