Ciasto z Michałkami to bardzo smaczny wypiek, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. To nic innego jak połączenie kakaowego biszkoptu z kremem z dodatkiem cukierków Michałki.
Słodycz ciasta przełamana została dżemem z czarnej porzeczki, który idealnie do niego pasuje. To jedno z lepszych ciast, które polecam Wam na każdą okazję. Ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!
CIASTO Z MICHAŁKAMI – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 120 g cukru
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g cukierków Michałków
- 3 łyżki likieru czekoladowego
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy tylko do połączenia.
- Mąkę mieszamy z kakao, przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z mascarpone i wymieszanym ze śmietan-fixem cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy w stosunku 2:1.
- Do większej części masy dodajemy pokrojone w kostkę cukierki michałki. Odkładamy jednak porcję cukierków do dekoracji wierzchu ciasta.
- Blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy na niego masę z michałkami, następnie kładziemy drugi blat biszkopta, a na wierzchu rozprowadzamy odłożoną masę. Całość posypujemy startą na tarce czekoladą oraz odłożonymi cukierkami.