Buraczki tarte do słoików

Buraczki tarte do słoików to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Można je przygotować na różne sposoby. Ja co roku korzystam z tego samego przepisu, ponieważ każdy w naszym domu je uwielbia.

Przepis na buraczki tartę na zimę jest banalnie prosty. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników takich jak buraczki, ocet, cukier oraz sól. Sałatka z buraczków to świetny dodatek do każdego obiadu. Nie wyobrażam sobie tradycyjnego schabowego bez takie sałatki z buraczków. To połączenie smakuje mi najbardziej. A Wy, z czym najczęściej serwujecie tarte buraczki?

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę z buraczków do słoików. Prosty i szybki przepis, który z pewnością Wam posmakuje.

PRZEPIS NA BURACZKI TARTE

Składniki

  • 3 kg buraków
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 120 ml octu
  • 100 g cukru

Przygotowanie

  • Buraki myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.
  • Buraki gotujemy pod przykryciem, do miękkości. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Buraczki obieramy ze skórki następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  • Do buraczków dodajemy ocet, sól oraz cukier. Wszystko mieszamy, do połączenia składników.
  • Przygotowane buraczki umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy.
Tarte buraczki do słoików

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!