przepis na karpatkę

Znacie przepis na domową karpatkę? Mam dla Was pyszny domowy przepis na karpatkę, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Wypiek ten składa się z dwóch płatów pofalowanego ciasta, przełożonego pyszną kremową masą. Całość smakuje naprawdę świetnie.

PRZEPIS NA KARPATKĘ

Składniki

Blaszka 24×35 cm

CIASTO

  • 1 szklanka wody
  • 5 jaj
  • 150g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA

  • 3 szklanki mleka
  • 250g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka

Przygotowanie

CIASTO

  • Wodę zagotować z margaryną. Dodać mąki i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez ok. 3 minut. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. 
  • Do zimnego ciasta, dodać sól, proszek oraz po jajku ciągle miksując. 
  • Ciasto podzielić na 2 części.
  • Blaszkę  wysmarować margaryną, 1/2 ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  • Piec 30 minut w temperaturze 180°C. W identyczny sposób upiec drugą połowę ciasta.

MASA

  • 2 szklanki mleka zagotować z  cukrem. 
  • Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąkami. Dodać do gotującego się mleka, intensywnie mieszać, gotować minutę. Pozostawić do ostygnięcia. 
  • Miękkie masło utrzeć. Miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  • Masę rozsmarować na cieście przykryć drugim. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 
domowa karpatka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!