Dzisiaj propozycja na pyszne pieczywo z dodatkiem szpinaku. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu i posmakuje nawet tym, co nie specjalnie przepadają za szpinakiem.
Chlebek szpinakowy oprócz tego że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie pachnie i ciekawie wygląda. Dodatek szpinaku sprawia, że chleb nabierają ciekawego, zielonego koloru. Chlebek doskonale smakuje zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Jedyną jego wadą jest to, że uzależnia i nie można przestać go jeść.
CHLEBEK SZPINAKOWY – PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 35 minut | Liczba porcji: keksówka 20×10
Składniki
- 160 g świeżego szpinaku
- 350 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka octu
Przygotowanie
1. Do blendera wrzucić szpinak, dodać mleko, ocet, cukier i sól. Całość zmiksować na papkę.
2. Następnie do powstałej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20×10 wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.