Chlebek szpinakowy

Dzisiaj propozycja na pyszne pieczywo z dodatkiem szpinaku. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu i posmakuje nawet tym, co nie specjalnie przepadają za szpinakiem.

Chlebek szpinakowy oprócz tego że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie pachnie i ciekawie wygląda. Dodatek szpinaku sprawia, że chleb nabierają ciekawego, zielonego koloru. Chlebek doskonale smakuje zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Jedyną jego wadą jest to, że uzależnia i nie można przestać go jeść.

CHLEBEK SZPINAKOWY – PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 35 minut | Liczba porcji: keksówka 20×10

Składniki

  • 160 g świeżego szpinaku
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

1. Do blendera wrzucić szpinak, dodać mleko, ocet, cukier i sól. Całość zmiksować na papkę.

2. Następnie do powstałej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość delikatnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 20×10 wyścielonej papierem do pieczenia.

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.

chleb ze szpinakiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!