Muffinki a’la pączki

Muffinki a’la pączki to bardzo smaczne, pachnące i zarazem lekkie bułeczki, które będą świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków. Zawierają o wiele mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu, tym samym bez wyrzutów sumienia możemy zjeść ich więcej. Poza tym pączki pieczone w papilotkach dłużej utrzymują świeżość i są cudownie puszyste. Jeśli jesteście na diecie i macie wielką ochotę na pączka, lub macie ochotę spróbować czegoś nowego, to polecam wypróbować ten przepis.

MUFFINKI A’LA PĄCZKI PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • marmolada
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

1. Do miski wlać mleko, dodać łyżkę cukru oraz suche drożdże. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut.

2 Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, przesianą mąkę, sól oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta (ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być).

3. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Następnie ciasto przełożyć na stolnice posypaną mąką. Odrywać kawałki ciasta i delikatnie zagnieść na stolnicy, formując placek. Na środek nałożyć porcję marmolady, zlepić brzegi i uformować kulkę.

5. Do blaszki na muffinki włożyć papilotki, a do nich pączki. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

6. Następnie pączki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni. Piec przez 15 minut, grzanie góra-dół.

7. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem.

Muffinki jak pączki
pączki pieczone jak muffinki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!