Ciasto brzoskwinka

Ciasto brzoskwinka to delikatne ciasto o wyjątkowym smaku. Składa się z trzech warstw, puszystego biszkopta, delikatnej masy z kawałkami czekolady oraz galaretki z kawałkami brzoskwiń.

To smakowite ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Będzie idealnym wyborem na święta, domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

CIASTO BRZOSKWINKA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

  • 2 galaretki cytrynowe
  • duża puszka brzoskwiń w syropie

MASA ŚMIETANKOWA

  • 830 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki wody

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubić na pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, miksować do połączenia składników. Kolejno wsypać proszek, mąkę i wymieszać łyżką.
  • Tradycyjną blachę 24×35 wyścielić papierem, biszkopt przelać do formy.
  • Piec 25-30 minut w 180 stopniach.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
  • Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę do śmietanki, ciągle ją mieszając. Dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać.
  • Masę rozsmarować na przestygniętym biszkopcie.

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

  • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody.
  • Brzoskwinie wyjąc z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać je do tężejącej galaretki, całość rozprowadzić na cieście. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto brzoskwinka przepis
Ciasto brzoskwinka przepis






Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!