
Super puszysty czekoladowy sernik w wersji pieczonej. To najlepszy i najłatwiejszy sernik czekoladowy, jaki znam. Jest bardzo puszysty, delikatny i ładnie wyrasta.
Ten pyszny sernik przygotowany jest na kakaowych herbatnikach, które nadają mu ciekawego smaku. Polecam go wszystkim miłośnikom czekolady i nie tylko. Tak przygotowany czekoladowy sernik idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Możecie przygotować go na rodzinne spotkania, urodziny, a nawet na święta. Jestem pewna, że nikt nie pogardzi kawałkiem takiego serniczka.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na sernik, które Wam gorąco polecam:
- Sernik puch pieczony na wodzie
- Sernik z masą kajmakową
- Sernik krówkowy
- Sernik z truskawkami
- Sernik domowy z polewą
PRZEPIS NA PUSZYSTY SERNIK CZEKOLADOWY
Składniki
- 1 kg sera twarogowego
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju
- 12 herbatników kakaowych
Wykonanie
- Ser przekładamy do miski, dodajemy żółtka, proszek budyniowy oraz cukier wanilinowy. Całość mieszamy przy pomocy miksera.
- Kolejno wlewamy olej oraz wsypujemy mleko w proszku.
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Kiedy będą już puszyste, stopniowo dodajemy masę serową. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy szklankę mleka.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.
- Na herbatniki powoli wylewamy masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


