Ciasto czekoladowo-kokosowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe to rewelacyjny wypiek, który musicie wypróbować. Doskonały i łatwy przepis, idealny dla każdego, nawet dla osób rozpoczynających swoją przygodę w kuchni. Składniki niezbędne do przygotowania ciasta zakupicie w każdym sklepie, a nawet może macie je w swojej kuchni!

Ciasto czekoladowo-kokosowe to fajny deser na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne imprezy czy na niedzielę do kawy.

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka rozmiar M
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody

MASA KOKOSOWA

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 biała czekolada
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

POLEWA

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista i sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę, ponownie delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Grzanie góra/dół.
  • 500 ml mleka zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Gdy kokos wsiąknie całe mleko, zdejmujemy z ognia.
  • 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
  • Czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Do wiórków kokosowych przelewamy czekoladę, mleko z proszkiem budyniowym. Całość gotujemy, aż budyń stężeje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy masę kokosową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
  • Polewa: Czekoladę łamiemy na kosteczki. Podgrzewamy w kąpieli wodnej z masłem, śmietanką i rozpuszczamy. Gdy polewa stanie się jednolita, rozsmarowujemy ją na placku.
    Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto czekoladowo-kokosowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 10

Udostępnij!